british museum; egyptisk avdeling.

Inntil i går hadde jeg ikke vært på British Museum. Jeg som elsker museum har på en måte vært overveldet av alt som skjuler seg bak veggene der inne. Tanken har blitt for mye for meg. Men i går tok Martin en sjefsavgjørelse og vi tilbragte to vidunderlige kveldstimer i den egyptiske avdelingen. Tips: på fredager holder de åpent til 20.30. Dobbeltips: det er SINNSYKT mye å se, så velg deg en avdeling å fokusere på hvis du har under 8 timer på deg. Trippeltips: den egyptiske avdelingen er åpenbart den beste, og to timer er ikke nok.

Lets begin!
011

018 022

Det er ikke lov å ta på ting, men ærlig talt. Hvem kan motstå å fist-bumpe denne kjempehånden? S

Martin var ikke like entusiastisk som meg, men det er en av oss (hint: se bildet) som har fist-bumpet en 2000 år gammel egyptisk konge så jeg tenker dere selv kan regne ut hvem av oss som er kulest her.

035
..ikke like kult.

Mumifisering er dyre saker, og det var derfor bare super-rike egyptere som fikk nyte etterlivet (man må nemlig ha en inntakt kropp for å komme dit). Den «egyptiske himmelen» er faktisk bare Egypt, bare at alt går supersmooth hele tiden. Du får aldri kviser, Nilen flommer alltid perfekt over, det er aldri tørke, du stumper aldri tåen i bordben osv.  Men man må altså fremdeles dyrke hvete og papyrus, plukke frukt og lage mat. Derfor tok rikingene med seg tjenerstaben også. I miniatyrform.

029 Trylleformelen som gjenoppretter dem til full størrelse er praktisk nok risset inn på figurene. Egyptere var fremsynte folk, og de aller lureste pakket tjenerne ned i en slik boks, så hadde de ett hus til dem også (for hvem vil vel dele bolig med underklassen?). 032
I tillegg var det viktig å ha med en matpakke, for turen over til dødsriket tar en stund. Her ser vi daddelkake i skålen lengst fremme, granatepler i den andre skålen og litt kjøtt og lefser på hyllen. Snadder!
033

Ett veldig fint rom i denne avdelingen er Nebamuns gravkammer. Her kan man se det som er igjen av de dekorerte veggene, hengt opp rundt i salen slik at man får en viss følelse av hvordan det var.

051
Bildene er utrolig fargesterke fremdeles, og viser i hovedsak for en utrolig kul og kjekk og sterk og smart fyr Nebamun var. Her er ett bilde av fiskedammen han hadde i hagen, for ja, så rik var han faktisk. Nilen er for loosers.
048

Egyptere var jo som kjent glad i sminke, og jeg må innrømme at jeg er mer enn litt misunnelig på denne flotte andemor-beholderen. Antagelig har det vært en form for flytende sort kajal under lokket. Eller kanskje litt rouge?
056

Museèt kan også skryte av en riktig flott restaurant (og to eller tre kafeèr).065

Men det beste er jo hovedattraksjonen: Rosettastenen (!)

014

I museumsbutikkene selger de ALT med trykk av Rosettastenen, inkludert dette som fikk Martin til å erklære «sjekk! de har dusjforheng!»

066

(for forvirrede lesere kan jeg informere om at det ved nærmere undersøkelse viste seg å være kjøkkenhåndkler). Vi var der rett før de stengte så jeg fikk kjøpepanikk og kjøpte en brilleklut formet som Rosettastenen. Nice.

Uansett, la oss avslutte med dette herlige sitatet, igjen fra Nebamuns gravkammer. Party on! 055

Reklamer

kommenter i vilden sky ;)

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s